tiistai 21. kesäkuuta 2016

Sirkusleireillä Kanta-Hämeessä


Kesäkuun kuulumisensa turvapaikanhakijoiden sirkusleireiltä kertoo Kulttuurikeskus PiiPoo.

PiiPoo on esteettömän kulttuurin keskus, joka tuottaa ja kehittää esteetöntä kulttuuritoimintaa sekä taiteen ja kulttuurin soveltavaan käyttöön perustuvia palveluita eri ikä- ja erityisryhmille. PiiPoon toiminta on monitaiteista. Toiminnan taiteenlajien kirjoon kuuluvat mm. sirkus ja erityisesti sosiaalinen sirkus, teatteri-ilmaisu ja sen eri menetelmät, musiikki, elokuva, kuvataide, kädentaidot ja sanataide. Toimintaa toteuttavat kulttuurin ja taiteen ammattilaiset.

Toiminnan ytimenä on taiteen ja kulttuurin keinoin tapahtuva yhteistoiminta ja sen myötä osallistuvien henkilöiden hyvinvoinnin lisääntyminen.

PiiPoo on vastuullinen toimija Taide in Action – sirkusta ja taidetoimintaa nuorille turvapaikanhakijoille 2016–2017 -hankkeessa (TinA).

yhteinen rentoutushetki
Sivellinrentoutus

Helmikuusta asti suunnitteilla olleet sirkusleirit ovat nyt takanapäin. Monenlaiset vaiheet ja muutokset siivittivät matkaa kohti sirkusleirejä, ja itse tavoite – turvapaikanhakijoiden kohtaaminen sirkuksen keinoin – tuntui välillä karkaavan fokuksesta. Onneksi me sirkuksen (ja yleisemmin taiteen) tekijät olemme sitkeitä ja sopeutuvaisia! Toki meidän sitkeytemme kalpenee turvapaikanhakijoiden sitkeyden edessä. Kaikki tiellämme olleet haasteet unohtuivat, kun pääsimme itse toimintaan kiinni.
lapsi ja sirkusvälineitä
sirkusinstallaatio

PiiPoo on toteuttanut projektille kesäkuun aikana kolme leirikokonaisuutta. Ensimmäinen sirkusleiri oli suunnattu pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen, nuorimpien osallistujien ollessa kolmevuotiaita. Tämän leirin keskiössä olivat erilaiset leikit ja pelit, sirkustelua unohtamatta. Toisen leirin osallistujat olivat 10–16-vuotiaita. Heistä voisi vaikka heti perustaa toimivan sirkusryhmän, niin iso into sirkustaitojen opettelemiseen tämän leirin osallistujissa heräsi. Nimesimme ryhmän Abrakadabra -sirkukseksi. Nämä kaksi ryhmää pääsivät vierailemaan meillä PiiPoossa, jossa he kohtasivat suomalaislasten sirkusleirin. Lapset saivat sirkustella yhdessä sekä esiintyä toisilleen.


Kolmannen leirin osallistujat olivat yksin maahan saapuneita, 15–17-vuotiaita poika. Pojat innostuivat sirkuksesta, varsinkin akrobatiasta ja pyramideista. Tämän leirin huippuhetkenä oli poikien ja heidän edunvalvojiensa yhteinen sirkusteluhetki ja sitä seurannut lentopallopeli.


diaboloharjoitus
treeniä, treeniä...

Monta jonkkaheittoa, pyramidin rakentamista, poin pyörittämistä, hymyä, halausta, katsetta, elettä, hikipisaraa ja keskustelua rikkaampana saamme nyt viettää kesätaukoa. Elokuussa alamme suunnitella tulevaa toimintaa Kanta-Hämeessä. Nyt tiedämme jo paljon enemmän siitä kuinka ja millaista toimintaa toteuttaa.
Kiitos kaikille tähän mennessä toimintaan osallistuneille ja sitä tukeneille!